Leven met elkaar en voor elkaar!

Dat is het motto van het grote buurtfestival dat een aantal maatschappelijke instellingen samen met het wijkteam, gemeente Almere en buurt-ondernemers organiseerden op zaterdag 22 juni 2019 aan de Europalaan en de Nederlandstraat in Almere Poort. Het festival werd om 10:30 uur geopend door wethouder participatie Jan Hoek, gevolgd door een spectaculaire buurtbrunch en duurde tot ‘s-avonds 19:00 uur.

De aanleiding

Initiatiefnemers voor het festival zijn de Stichting WoonMere en InteraktContour, beiden gebruikers van het gebouw aan de Europalaan/Nederlandstraat. Daar wonen en werken buurtgenoten met een lichamelijke of meervoudige beperking. De bewoners willen graag laten zien wat hun mogelijkheden zijn en in contact komen met buurtbewoners. Andere organisaties, zoals het wijkteam van de gemeente, de Zorggroep Almere, Politie Flevoland, Stad & Natuur, De Schoor en tal van andere organisaties omarmen elk jaar het initiatief en doen mee met het organiseren van deze bijzondere dag voor alle Poortenaren.


Wat was er te doen

Tussen 10:30 en 19:00 uur werden tal van activiteiten gehouden in en rond het gebouw aan de Europalaan/Nederlandstraat/Nederlandhof. Op het schoolplein werd weer een superleuk Kidsplein ingericht. Iedereen was welkom aan de Europalaan 830, de ingang van werk- en leercentrum De Plint. Daar kon iedereen zien welke activiteiten daar allemaal plaatsvinden. 

Tussen 10:30 en 12:00 uur was er weer de openluchtbrunch voor alle Poortenaren op het autovrije plein. In 2019 hebben ruim 300 Poortenaren hiervan gebruik gemaakt. Een Brassband  zorgde er voor dat alle bewoners op tijd uit de veren kwamen. Het festival werd om 10:30 uur geopend door wethouder Jan Hoek, waarna Mark Kirkenier voor een goede sfeer zorgde met prachtige klanken vanaf zijn keyboard. 

Vanaf 12:00 tot 17:00 uur stonden er ruim 30 marktkramen met informatie over buurtinitiatieven, verenigingen, religieuze en culturele organisaties, politie, wijkteam en winkeliers. Wil je volgend jaar op zaterdag 20 juni zelf deelnemen met een kraam of eigen materieel? Meld je dan aan met het formulier op deze  website. 

Op het grote podium was er een gevarieerd programma. Zie de pagina programma. Presentator Bibi verbond de optredens tussen 12:00 en 19:00 uur.

Kidsplein

Op het kidsplein kon iedereen zelf ervaren hoe het is om te sporten in een rolstoel. Daarnaast waren er tal van andere attracties voor de kleintjes en de grotere jeugd. De trekker van vorig jaar kwam weer terug. Dit was de Happende Draak die kinderen opslokt en weer uitpoept. Een echte topper was weer het Laser gamen in de donkere parkeergarage.
Bij de deelnemende winkeliers konden bezoekers op vertoon van een stempelkaart ( € 2,00) gebruik maken van diverse kortingsacties. Daarnaast weden er in De Plint ook rondleidingen gegeven en korte workshops georganiseerd. Er werden diverse demo’s gegeven. Om 17:00 uur sloot de informatiemarkt , maar ging het supergezellige podiumprogramma met artiesten en DJ door tot 19:00 uur. Kortom Festival Poort Sociaal was op 22 juni 2019 “the place to be”. Ruim 1.500 bezoekers hebben een geweldige dag beleefd. Volgend jaar is de 7e editie op zaterdag 20 juni 2020. 
Houdt deze website en onze Facebookpagina goed in de gaten voor het laatste nieuws. Er volgt regelmatig een update.

Wil je ook iets bijdragen aan het Festival Poort Sociaal op zaterdag 20 juni 2020 of heb je vragen of ideeën? Stuur dan een mailtje naar Contact